A JE TO
Ověřte si, jak jste odpověděli (zvýrazěné odpovědi jsou správné)
1. Která makroživina je primárním zdrojem energie pro naše tělo?
- tuky
- sacharidy
- bílkoviny
2. Kolik tzv. metabolické vody vyprodukuje naše tělo v procesu metabolismu za 24 hodin?
- 150 - 200 ml
- 300 - 400 ml
- 400 - 600 ml
3. Jaká je doporučená denní dávka cholesterolu, který bychom měli denně přijmout potravou?
- 100 mg
- 200 mg
- 300 mg
4. Laktózová intolerance je:
- neschopnost trávit mléčnou bílkovinu
- neschopnost trávil lepek
- neschopnost rozkládat mléčný cukr – laktózu
5. Hormon adrenalin se tvoří:
- v játrech
- ve štítné žláze
- v nadledvinkách
6. Zásobní sacharid glykogen tělo skladuje:
- ve svalech a v játrech
- ve svalech
- v játrech
7. Tělo si umí samo vytvořit menší množství vitamínů
- A, B12, C
- B12, B6, E
- B12, K2
8. Nejsilnější antioxidant mezi minerálními látkami je:
- měď
- vápník
- selen
9. Pocit hladu a nasycení řídí prostřednictvím hormonů leptin a ghrelin:
- hypofýza
- pankreas
- hypotalamus
10. Klidový (bazální) metabolismus tvoří
- cca 40 % denního energetického výdeje
- cca 55 % denního energetického výdeje
- cca 2/3 denního energetického výdeje
11. Čím je daná hodnota glykemického indexu v potravinách?
- množstvím sacharidů
- množstvím bílkovin
- množstvím minerálních látek
12. Hormon inzulín produkuje
- žaludek
- hypofýza
- pankreas
13. Co to jsou antioxidanty
- látky, které eliminují působení volných radikálů v těle
- látky, které podporují trávení
- látky, které podporují imunitu
14. Základní složkou bílkovin jsou:
- jednoduché cukry
- aminokyseliny
- vláknina
15. Glycerol je základní složkou
16. Které z uvedených potravin obsahují lepek?
- ovoce a zelenina
- pšenice, ječmen, žito
- rýže, kukuřice, pohanka
17. V jaké formě jsou bílkoviny nejstravitelnější?
- v hovězím steaku
- ve vaječném bílku
- v masokostním vývaru
18. Co jsou to probiotika
- živé organismy, které při podávání v přiměřeném množství přispívají ke zdraví hostitele
- rozpustná vláknina, kterou se živí střevní mikroorganismy
- doplňky stravy
19. Jaký je denní doporučená dávka soli pro dospělého člověka?
20. Kolik energie obsahuje 1 gram sacharidů?
- 10,6 kJ
- 38,9 kJ
- 17,2 kJ21. Který vitamín se skrývá pod označením "kyselina askorbová"?
- vitamín A
- vitamín E
- vitamín C
22. Z uvedených živin je pro správný vývoj mozku u dětí nejdůležitější
- esenciální aminokyseliny
- nenasycené mastné kyseliny skupiny Omega 3
- vitamín D3
23. Jaká je denní doporučená dávka vlákniny pro dospělého člověka?
24. Jaký je doporučený denní příjem sacharidů pro dospělého člověka?
- 15 - 20 % denní dávky přijaté energie
- 35 - 40 % denní dávky přijaté energie
- 50 - 60 % denní dávky přijaté energie
25. Který mléčný výrobek obsahuje více vápníku?
- kefírové mléko
- tvrdý sýr
- tvaroh
Pokud jste odpověděli správně alespoň na 20 (80 %) otázek, Vaše nutriční gramotnost je hodně vysoká a blahopřejeme Vám. V případě dosažení horšího výsledku je na místě zamyslet se nad jejím zvýšením, což můžete dosáhnout třeba tím, že se zapíšete do našeho kurzu Výživový poradce, který je akreditovaný MŠMT ČR. Jeho absolvování neznamená automaticky, že se musíte výživovému poradenství věnovat profesionálně. Ujišťujeme Vás však, že Vaše nutriční gramotnost bude taková, že tento test dáte hravě za 100 %.
Pakliže jste odpověděli správně alespoň na polovinu otázek, nabízíme Vám doplnění znalostí a na kurz Výživový poradce (balíček STANDARD) Vám poskytneme slevu 20 %. Napište nám na info@welko.cz a my Vám pošleme jednorázový slevový kód, který poté vložíte do patřičného políčka v přihlášce - tak prosté to je.
A JE TO
Ověřte si, jak jste odpověděli (zvýrazěné odpovědi jsou správné)
1. Která makroživina je primárním zdrojem energie pro naše tělo?
2. Kolik tzv. metabolické vody vyprodukuje naše tělo v procesu metabolismu za 24 hodin?
3. Jaká je doporučená denní dávka cholesterolu, který bychom měli denně přijmout potravou?
4. Laktózová intolerance je:
5. Hormon adrenalin se tvoří:
6. Zásobní sacharid glykogen tělo skladuje:
7. Tělo si umí samo vytvořit menší množství vitamínů
8. Nejsilnější antioxidant mezi minerálními látkami je:
9. Pocit hladu a nasycení řídí prostřednictvím hormonů leptin a ghrelin:
10. Klidový (bazální) metabolismus tvoří
11. Čím je daná hodnota glykemického indexu v potravinách?
12. Hormon inzulín produkuje
13. Co to jsou antioxidanty
14. Základní složkou bílkovin jsou:
15. Glycerol je základní složkou
16. Které z uvedených potravin obsahují lepek?
17. V jaké formě jsou bílkoviny nejstravitelnější?
18. Co jsou to probiotika
19. Jaký je denní doporučená dávka soli pro dospělého člověka?
20. Kolik energie obsahuje 1 gram sacharidů?
22. Z uvedených živin je pro správný vývoj mozku u dětí nejdůležitější
23. Jaká je denní doporučená dávka vlákniny pro dospělého člověka?
24. Jaký je doporučený denní příjem sacharidů pro dospělého člověka?
25. Který mléčný výrobek obsahuje více vápníku?
Pokud jste odpověděli správně alespoň na 20 (80 %) otázek, Vaše nutriční gramotnost je hodně vysoká a blahopřejeme Vám. V případě dosažení horšího výsledku je na místě zamyslet se nad jejím zvýšením, což můžete dosáhnout třeba tím, že se zapíšete do našeho kurzu Výživový poradce, který je akreditovaný MŠMT ČR. Jeho absolvování neznamená automaticky, že se musíte výživovému poradenství věnovat profesionálně. Ujišťujeme Vás však, že Vaše nutriční gramotnost bude taková, že tento test dáte hravě za 100 %.
Pakliže jste odpověděli správně alespoň na polovinu otázek, nabízíme Vám doplnění znalostí a na kurz Výživový poradce (balíček STANDARD) Vám poskytneme slevu 20 %. Napište nám na info@welko.cz a my Vám pošleme jednorázový slevový kód, který poté vložíte do patřičného políčka v přihlášce - tak prosté to je.