0 Kč

A JE TO 

Ověřte si, jak jste odpověděli (zvýrazěné odpovědi jsou správné)

       1. Která makroživina je primárním zdrojem energie pro naše tělo? 

  • tuky
  • sacharidy
  • bílkoviny 

    2. Kolik tzv. metabolické vody vyprodukuje naše tělo v procesu metabolismu za 24 hodin? 

  • 150 - 200 ml
  • 300 - 400 ml
  • 400 - 600 ml 

    3. Jaká je doporučená denní dávka cholesterolu, který bychom měli denně přijmout potravou? 

  • 100 mg
  • 200 mg
  • 300 mg 

    4. Laktózová intolerance je: 

  • neschopnost trávit mléčnou bílkovinu
  • neschopnost trávil lepek
  • neschopnost rozkládat mléčný cukr – laktózu 

    5. Hormon adrenalin se tvoří: 

  • v játrech
  • ve štítné žláze
  • v nadledvinkách 

    6. Zásobní sacharid glykogen tělo skladuje: 

  • ve svalech a v játrech
  • ve svalech
  • v játrech 

    7. Tělo si umí samo vytvořit menší množství vitamínů 

  • A, B12, C
  • B12, B6, E
  • B12, K2 

    8. Nejsilnější antioxidant mezi minerálními látkami je: 

  • měď
  • vápník
  • selen 

    9. Pocit hladu a nasycení řídí prostřednictvím hormonů leptin a ghrelin: 

  • hypofýza
  • pankreas
  • hypotalamus 

    10. Klidový (bazální) metabolismus tvoří 

  • cca 40 % denního energetického výdeje
  • cca 55 % denního energetického výdeje
  • cca 2/3 denního energetického výdeje

          11. Čím je daná hodnota glykemického indexu v potravinách?

  • množstvím sacharidů
  • množstvím bílkovin
  • množstvím minerálních látek

           12. Hormon inzulín produkuje

  • žaludek
  • hypofýza
  • pankreas

          13. Co to jsou antioxidanty

  • látky, které eliminují působení volných radikálů v těle
  • látky, které podporují trávení
  • látky, které podporují imunitu

          14. Základní složkou bílkovin jsou:

  •  jednoduché cukry
  •  aminokyseliny
  • vláknina

          15. Glycerol je základní složkou

  • tuků
  • bílkovin
  • žluče

         16. Které z uvedených potravin obsahují lepek?

  • ovoce a zelenina
  • pšenice, ječmen, žito
  • rýže, kukuřice, pohanka

         17. V jaké formě jsou bílkoviny nejstravitelnější?

  • v hovězím steaku
  • ve vaječném bílku
  • v masokostním vývaru

        18. Co jsou to probiotika

  • živé organismy, které při podávání v přiměřeném množství přispívají ke zdraví hostitele
  • rozpustná vláknina, kterou se živí střevní mikroorganismy
  • doplňky stravy

        19. Jaký je denní doporučená dávka soli pro dospělého člověka?

  • 10 g
  •   3 g
  •   5 g

        20. Kolik energie obsahuje 1 gram sacharidů?

  • 10,6 kJ
  • 38,9 kJ
  • 17,2 kJ21. Který vitamín se skrývá pod označením "kyselina askorbová"?
  • vitamín A
  • vitamín E
  • vitamín C

         22. Z uvedených živin je pro správný vývoj mozku u dětí nejdůležitější

  • esenciální aminokyseliny
  • nenasycené mastné kyseliny skupiny Omega 3
  • vitamín D3

         23.  Jaká je denní doporučená dávka vlákniny pro dospělého člověka?

  • 15 g
  • 25 g
  • 30 g

          24. Jaký je doporučený denní příjem sacharidů pro dospělého člověka?

  • 15 - 20 % denní dávky přijaté energie
  • 35 - 40 % denní dávky přijaté energie
  • 50 - 60 % denní dávky přijaté energie

          25. Který mléčný výrobek obsahuje více vápníku?

  • kefírové mléko
  • tvrdý sýr
  • tvaroh

     Pokud jste odpověděli správně alespoň na 20 (80 %) otázek, Vaše nutriční gramotnost je hodně vysoká a blahopřejeme Vám. V případě dosažení horšího výsledku je na místě zamyslet se nad jejím zvýšením, což můžete dosáhnout třeba tím, že se zapíšete do našeho kurzu Výživový poradce, který je akreditovaný MŠMT ČR. Jeho absolvování neznamená automaticky, že se musíte výživovému poradenství věnovat profesionálně. Ujišťujeme Vás však, že Vaše nutriční gramotnost bude taková, že tento test dáte hravě za 100 %. 

     Pakliže jste odpověděli správně alespoň na polovinu otázek, nabízíme Vám doplnění znalostí  a na kurz Výživový poradce (balíček STANDARD) Vám poskytneme slevu 20 %. Napište nám na info@welko.cz a my Vám pošleme jednorázový slevový kód, který poté vložíte do patřičného políčka v přihlášce - tak prosté to je.

Zdroj dynamické sekce: Napište nám (Formulář)