0 Kč

Přístup do kurzu bude otevřený od 1.7.2022 všem, kteří se přihlásí před tímto termínem. Těm, kterí se přihlásí po tomto temínu bude otevřený ihned po uhrazení registračního poplatku. Vzhledem k tomu, že první živá přednáška se koná 7.9.2022, bude registrace přihlášek do tohoto kurzu uzavřená dne 15.8.2022, aby i ti poslední přihlášení měli možnost prostudovat první kapitolu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Téma                                                                                                                                     

Počet hodin

Historie výživy v průběhu vývoje lidstva

2

Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života

2

Rozdělení živin

makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy - vymezení pojmů

1

Tuky (lipidy)

chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje

4

Sacharidy (cukry)

chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje

4

Bílkoviny (proteiny)

chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje

4

Konsultace 7.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Vitamíny

dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,

4

Minerální látky

dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky,

4

Konsultace 14.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Trávící soustava

funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy

4

Hormonální signalizace

regulační procesy probíhající v trávící soustavě a jejich řízení hormony

4

Konsultace 21.9.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Metabolismus

základní principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus

2

Metabolismus tuků

2

Metabolismus sacharidů

2

Metabolismus bílkovin

2

Voda a pitný režim

2

Výživové dávky a doporučení

DDD, RDI, potravinové pyramidy, talíře….

2

Suplementy

dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití

2

Konsultace 5.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Somatotypy

charakteristika jednotlivých somatotypů, měření, možnost ovlivnění somatotypu,

složení svalové tkáně, držení těla

2

Technologie potravin

výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa,….

4

Kulinářské úpravy potravin

vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid, nitrosaminy….

2

Etikety na potravinách

co nalezneme, co to znamená, jak s tím pracovat

2

Aditiva v potravinách („Éčka“)

rozdělení, funkce, mýty a fakta, vliv na zdraví, legislativa

4

Konsultace 19.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Specifika výživy některých subpopulací

 

⮚    těhotné a kojící ženy a děti do 6 ti let

4

⮚    sportovci (s výjimkou vrcholových)

4

⮚    senioři (nad 60 let)

2

Konsultace 26.10.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

⮚    duševně pracující

2

Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních

diabetes mellitus 2. typu, dna, hypertenze, hyperlipidemie, Crohnova nemoc, dráždivý trakčník,

celiakie, nejběžnější intolerance…

4

Psychika a výživa

princip vzniku stresu a fyziologické procesy probíhající v těle vlivem působení stresových faktorů,

vliv stresu na fyziologii trávení a další pochody, vliv vyvážené výživy na stresovou odolnost,

vliv antidepresiv, další psychické faktory ovlivňující výživu

 

4

Konsultace 2.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Intoxikace a detoxikace organismu

příčiny a zdroje intoxikace organismu, vymezení pojmu homotoxiny, stupně intoxikace

 a jejich vliv na organismus, možnosti a způsoby detoxikace

4

Zásady racionální výživy

2

Alternativní výživové směry

makrobiotika, vegetariánství a jeho odnože, veganství a jeho odnože, RAW,

tukový metabolismus - klady zápory jednotlivých směrů

2

Současné dietní trendy

přerušované hladovění, paleo, low carb, krevní skupiny, nutriční typologie…

4

Konsultace 9.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Stravování v nestandardních situacích

restaurace, cesty, směnný provoz…

2

Hodnocení stavu výživy klienta

zhodnocení tělesného složení (BMI, WHR, ABSI), metodiky výpočtu BMR,

jednoduché funkční testy zdatnosti, záznamy jídelních lístků, antropometrie

(kaliper, bioimpedanční přístroje - InBody, teoretické.výpočty,….)

2

Diagnostické metody ve výživě

analýza DNA, vyšetření z kapky krve, vyšetření oční duhovky, analýza biogenních prvků ve vlasech,

biochemie krve,…..

2

Konsultace 6.11.2022 od 17:00 hod. (Zoom)

Práce s klientem

na co se ptát, zjištění motivace, cílů, výživových zvyklostí a preferencí

2

Nutriční SW dostupné pro VP i klienty

porovnání, způsoby využití

2

Praktické lekce (Zoom)

praktické sestavování stravovacího plánu závěrečná zkouška (test + zadání závěrečné práce)

16

26. – 27.11.2022